Ga naar de inhoud

Leer TIC Advisory kennen met: Kevin Sanchez Cordoba

 

Introductie en achtergrond

• Kun je jezelf kort voorstellen en je rol binnen het bedrijf uitleggen?

Mijn naam is Kevin Sanchez Cordoba en ik ben sinds november 2023 Consultant bij TIC Advisory. Als Consultant ben ik verantwoordelijk voor het opstellen van het Databook, het maken van analyses voor het rapport en het stapsgewijs toelichten hiervan aan de klant.

• Hoe ben je begonnen in de wereld van Financial Due Diligence (FDD)?

Na mijn studie wist ik niet zeker welke richting ik op wilde met mijn carrière. Na verschillende sollicitaties, zonder echt te weten wat ik wilde, besloot ik te zoeken naar iets dat dezelfde essentie had als wat mij voldoening gaf tijdens mijn studie: cijfermatig onderzoek doen en mijn bevindingen omzetten in een verhaal. Dat werd dan wat gerichter zoeken naar vacatures en kwam ik een TIC vacature tegen. Ik was meteen verkocht en had ik gesolliciteerd. Zodoende ben ik ingerold in de wereld van FDD.

Wat is FDD?

• Wat houdt Financial Due Diligence precies in?

Financial Due Diligence is het bestuderen van de financiële cijfers van een bedrijf om opmerkelijke trends, waarschuwingssignalen en/of significante misstanden op te merken en te rapporteren. Het doel kan verschillen per klant. Bij TIC Advisory doen we zowel buy-side als sell-side Due Diligence. Dit betekent dat we zowel kopende als verkopende partijen kunnen bijstaan. Een kopende partij wil weten of er verborgen problemen zijn bij de target, terwijl de verkopende partij wellicht transparantie wil bieden en de verkoopprocedure wil versnellen door het onderzoek al gedaan te hebben.

• Wat zijn de belangrijkste componenten van een FDD-onderzoek?

Bij TIC Advisory staat kwaliteit altijd op nummer 1. Om altijd aan top kwaliteit te kunnen voldoen, is een mate van scherpte altijd van je vereist. Dit natuurlijk in combinatie met pragmatisme, geduld, nieuwsgierigheid en dus vragen blijven stellen.

Betekenis van FDD

• Waarom is FDD zo belangrijk bij fusies en overnames (M&A)?

Een FDD is net als het lezen van recensies voordat je naar een restaurant gaat of een bepaald product koopt. Je doet onderzoek om de kans te verkleinen dat je achteraf teleurgesteld wordt. Dit geldt ook in de wereld van M&A, waar meestal een significante hoeveelheid geld mee gemoeid is. Het belang van FDD is dus groot. In een wereld waar succesvolle transacties waardevol en gewild zijn, streven bedrijven ernaar tot deze groep te behoren en hun kansen te vergroten. Een FDD speelt hierbij een cruciale rol door bedrijven te voorzien van de inzichten die nodig zijn voor een succesvolle transactie.

• Kun je een voorbeeld geven van hoe FDD een cruciale rol heeft gespeeld in een succesvolle M&A-transactie?

Ik kan garanderen dat bij bijna elke grote, succesvolle M&A-transactie een FDD heeft plaatsgevonden. Het succes van de transactie is vaak mede te danken aan de FDD.

Als ik een specifiek voorbeeld moest noemen, is het dat een verkopende partij bepaalde verplichtingen open had staan per december. Dit stond niet in de transactieovereenkomst. Beide partijen hebben het gezamenlijk kunnen oplossen en de klant was natuurlijk uitermate tevreden met onze vondst.

Een voorbeeld van een belangrijke bevinding die niet tot een succesvolle transactie leidde, maar wel cruciaal was voor onze klant, is het volgende: tijdens de Due Diligence ontdekten we dat de verkopende partij sterk afhankelijk was van één leverancier, iets wat zij niet hadden vermeld. Hierdoor werd de transactie afgeblazen. Dit laat zien hoe grondige Due Diligence je klant kan beschermen tegen onaangename verrassingen.

Het proces van FDD

• Wat zijn de belangrijkste stappen in een typisch FDD-onderzoek?

De belangrijkste stap is volgens mij het begrijpen van het bedrijf. Je moet jezelf goed inlezen in het bedrijf dat je gaat onderzoeken, zodanig dat je het bedrijf en haar activiteiten zelfs kunt dromen. Verder is het stellen van de juiste vragen ook uitermate belangrijk.

• Hoe lang duurt een gemiddeld FDD-proces?

Het hangt af van meerdere factoren, maar als alles soepel verloopt, duurt een FDD gemiddeld 3 à 4 weken.

Meerwaarde voor klanten

• Wat zijn de belangrijkste voordelen voor onze klanten bij het uitvoeren van een FDD-onderzoek?

Voor de kopende klant is het goed om te weten wat ze kopen, en voor de verkopende partij is het fijn om te weten hoe ze er (momenteel) voor staan.

• Hoe helpt FDD onze klanten om betere beslissingen te nemen?

Onze leus bij TIC Advisory is: “Beter inzicht, betere beslissingen”. Om de juiste overwegingen te maken, moet je de juiste informatie hebben. Wij verzamelen alle informatie die je nodig hebt om weloverwogen beslissingen te nemen.

Uitdagingen en oplossingen

• Wat zijn de grootste uitdagingen die je tegenkomt tijdens FDD-onderzoeken?

De grootste uitdaging is als de target niet de juiste informatie aanlevert en/of niet snel genoeg reageert.

• Hoe ga je om met deze uitdagingen?

Door creatief, maar ook pragmatisch te zijn, kun je soms toch aan de benodigde informatie komen. Soms moet je iets (tijdelijk) achterwege laten en verder gaan met andere belangrijke analyses.

Trends en toekomst

• Welke trends zie je momenteel in de markt voor FDD?

In grote lijnen is het dat het belang van FDD steeds groter wordt, maar de twee trends die wij voornamelijk zien zijn: dat kleinere bedrijven ook vaker FDD’s (willen) doen en dat wij ook vaker VDD’s (Vendor Due Diligence, Sell-side) doen.

• Hoe denk je dat FDD zal evolueren in de komende jaren?

FDD zal in de komende jaren flink veranderen door het gebruik van geavanceerde data-analyse en automatisering, wat de beoordelingen sneller en nauwkeuriger maakt. Er komt meer aandacht voor cybersecurity en ESG (voornamelijk duurzaamheid), omdat deze aspecten belangrijker worden voor investeerders. Real-time monitoring en strengere eisen op het gebied van transparantie zullen de processen verbeteren, waardoor bedrijven en investeerders beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.

Advies voor bedrijven

• Welk advies zou je geven aan bedrijven die voor het eerst een FDD-onderzoek overwegen?

Voor bedrijven die voor het eerst een FDD overwegen, is het belangrijk om een ervaren team van financiële adviseurs samen te stellen. Voor de kopende partij zou ik zeggen: zorg ervoor dat je duidelijke doelen en verwachtingen hebt voor het onderzoek, zodat je weet welke informatie cruciaal voor jou is. Voor de verkopende partij zou ik zeggen: wees voorbereid om open en transparant te zijn met alle relevante financiële gegevens om een grondige en nauwkeurige beoordeling mogelijk te maken. Al met al, doen! Het heeft in mijn ogen alleen maar voordelen.

• Zijn er specifieke dingen waar ze op moeten letten of zich op moeten voorbereiden?

Een FDD is best wel intensief, dus reserveer genoeg tijd om het onderzoek bij te staan.

Persoonlijke ervaringen

• Wat vind je het meest bevredigend aan het werken in FDD?

Het feit dat geen enkel FDD-onderzoek hetzelfde is, vind ik heel bevredigend. Bovendien geven de werkzaamheden, die goed aansluiten bij mijn vereisten voor een baan, mij energie om elke dag mijn werk te doen.

• Kun je een memorabele ervaring of succesverhaal delen uit je carrière?

Nou niet specifiek één, maar alle onderzoeken waar ik bij heb kunnen helpen en die uiteindelijk deals zijn geworden, zijn mij bijgebleven en heb ik veel van geleerd.

Afsluiting

• Wat zijn je toekomstplannen binnen dit vakgebied?

Voorlopig geniet ik van dag tot dag en denk ik momenteel niet veel aan mijn carrière. Uiteindelijk wil ik een expert worden in dit vakgebied.

• Hoe kunnen geïnteresseerde bedrijven of individuen contact met ons opnemen voor meer informatie over FDD?

We zijn te vinden op onze pagina www.tic-advisory.nl of op onze LinkedIn.

De 5 van TIC.

0

Transacties

0

Jaar ervaring

0

% Data-analyse

0

Uur borrel